• Ελληνικά
  • English
  • Ελληνικά
  • English

Δραστηριότητες

Στόχος μας είναι τα παιδιά να αποκτήσουν εφόδια, γνώσεις, δεξιότητες αλλά και να καλλιεργήσουν αξίες που θα αποτελέσουν τη βάση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους, μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια.

Μέσα από τη βιωματική και συνεργατική μάθηση, το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, να είναι αυτόνομο να συμμορφώνεται σε κανόνες, να σέβεται τον εαυτό του και τον περίγυρό του. Παράλληλα, σημασία δίνουμε στις γνωστικές δεξιότητες, όπως στην κατάκτηση βασικών εννοιών, στην καλλιέργεια της φαντασίας και στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των παιδιών.

Τραγούδι στην τάξη, Βρεφικό Τμήμα
Ζωγραφική, Μεταβρεφικό Τμήμα
Δραστηριότητες στα αγροτόσπιτα, Μεταβρεφικό Τμήμα
Χαρτοκοπτική, Προ-προνηπιακό Τμήμα
Ζωγραφική με νερομπογιές, Προνήπιο - Νήπιο

Γλώσσα

Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους και με ενήλικες και αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσα από καθημερινή εποικοδομητική συζήτηση. Μέθοδοι όπως η διήγηση, η αφήγηση, η περιγραφή και η ερμηνεία, τα βοηθούν να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, με διασκεδαστικό τρόπο.

Αριθμητική

Τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με τους αριθμούς, και μαθαίνουν να μετρούν. Προσεγγίζουν μαθηματικές έννοιες μέσα από την επεξεργασία ποσοτήτων, χωροχρονικών σχέσεων και σχημάτων, με σειροθέτηση, ταξινόμηση και αντιστοίχηση. Στο Προνήπιο & Νήπιο μαθαίνουν να εντοπίζουν τους αριθμούς μέσα σε σύνολα και να εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις, όπως πρόσθεση και αφαίρεση.

Περιβάλλον

Υλοποιούμε δραστηριότητες γνωριμίας με το περιβάλλον, μέσα από εξερεύνηση και παρατήρηση, ενώ μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη φύση. Τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν τον κήπο, ενώ στο πίσω μέρος του Κάστρου, σε ένα μικρό χωριό από αγροτόσπιτα, επιδίδονται σε δραστηριότητες κηπουρικής, λαχανόκηπου, τρύγου, καλλιεργώντας τα δικά τους φυτά και λαχανικά.

Εικαστικά

Στα πλαίσια της δημιουργίας και της έκφρασης, και μέσα από διάφορα υλικά, χρώματα και τεχνικές, τα παιδιά πραγματοποιούν δράσεις που καλλιεργούν ιδιαίτερα τη λεπτή κινητικότητά τους και την αισθητική τους, όπως ζωγραφική, χαρτοκοπτική και κολλητική, πηλό και πλαστελίνη και δημιουργία κατασκευών.

Θέατρο

Η θεατρική παιδεία αποτελεί κεντρικό γνώμονα του Σταθμού μας, γεγονός που αποδεικνύεται με το εξωτερικό θέατρο, χωρητικότητας 300 ατόμων. Στο καθημερινό μας πρόγραμμα, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους με ελεύθερο δραματικό παιχνίδι, δραματοποιούν παραμύθια ή αυτοσχέδιες ιστορίες σε ομάδες φτιάχνοντας δικό τους σκηνικό περιβάλλον, ενσωματώνοντας μεθόδους όπως η μίμηση, το θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο.

Μουσική

Μια τέχνη που αναδεικνύεται μέσα από τις καθημερινές δράσεις των παιδιών είναι η μουσική. Τα ακουστικά παιχνίδια, η επαφή με μουσικά όργανα, οι φωνητικές και ρυθμικές δραστηριότητες και το τραγούδι, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μουσικής φαντασίας, ικανότητας διάκρισης ήχων και στην προσέγγιση της έννοιας του ρυθμού.

Φυσική Αγωγή

Μέσα από σωματικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια, αναπτύσσονται οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών, καθώς και αξίες όπως η συνεργασία, ο σεβασμός και η ομαδικότητα. Για τη επίτευξη των αξιών αυτών, το ελεύθερο παιχνίδι παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διδακτική διαδικασία, καθώς και στην ώρα του διαλείμματος.

Εκδρομές

Συχνά πραγματοποιούμε εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε διαφορετικούς προορισμούς, κυρίως για τα δύο μεγάλα τμήματα, δίνοντας την ευκαιρία αλλαγής παραστάσεων, διασκέδασης αλλά ταυτόχρονης διαπαιδαγώγησης των παιδιών.